FAQ Zaloguj
Szukaj Profil
Uytkownicy Grupy
Zaloguj si, by sprawdzi wiadomoci
Rejestracja
Wglowodany
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum ID 2LO BoChNiA Strona Gwna » Chemia » Wglowodany
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Kisiel888
Administrator



Doczy: 24 Sty 2006
Posty: 34
Przeczyta: 0 tematw

Ostrzee: 0/5

Skd: Borek

 Post Wysany: ro 22:39, 25 Sty 2006    Temat postu: Wglowodany

Wglowodany to organiczne zwizki chemiczne powstae z atomw wgla, wodoru i tlenu. Tradycyjnym wzorem oglnym wglowodanw jest CnH2mOm, cho wiele wanych wglowodanw, takich jak deoksyryboza, nie spenia tego wzoru.

Podstawowym kryterium podziau wglowodanw jest podzia na:
cukry proste, inaczej monosacharydy (jednocukry).
dwucukry, inaczej disacharydy.
wielkocukry, inaczej polisacharydy.



Monosacharydy

Cukry proste ze wzgldu na ilo atomw wgla w pojedynczej czsteczce dzielimy na:
triozy o 3 atomach wgla, np. aldehyd glicerynowy.
tetrozy o 4 atomach wgla.
pentozy o 5 atomach wgla, np. ryboza, deoksyryboza, rybuloza.
heksozy o 6 atomach wgla, np. glukoza, galaktoza i fruktoza.

Wikszo biologicznie wanych monosacharydw ma 5 lub 6 atomw wgla, cho w fizjologii komrek (fotosynteza, cykl Krebsa) znaczenie maj te monosacharydy 3 i 4 wglowe, a spotyka si te monosacharydy i ich pochodne o wikszej ni 6 liczbie atomw wgla.

Monosacharydy mona take podzieli na:
aldozy, w ktrych wystpuje grupa aldehydowa (-CHO), np. deoksyryboza, ryboza, glukoza, galaktoza.
ketozy, w ktrych wystpuje grupa ketonowa (=C=O), np. rybuloza, fruktoza.

Grupa aldehydowa i ketonowa to podtypy grupy karbonylowej.

Wszystkie monosacharydy posiadaj waciwoci redukcyjne, czyli daj pozytywny wynik prb zarwno Tollensa, jak i Trommera. Mwimy e cukry s redukujce, gdy:
grupa aldehydowa w tych cukrach w reakcji z odczynnikiem redukuje go, natomias sama ulega utlenieniu do grupy karboksylowej;
grupa ketonowa w tych cukrach ulega reakcji enolizacji tworzc epimery (dwie aldozy i jedn ketoz). Aldozy w dalszej reakcji wykazuj waciwoci redukujce (s odczynnikiem redukujcym w dalszej reakcji cukrw).

Prawie wszystkie wglowodany s optycznie czynne. Zwykle tylko jeden z dwch stereoizomerw jest biologicznie aktywny.

Cukry zoone

Cukry zoone powstaj w wyniku poczenia dwch lub wicej czsteczek cukrw prostych, ktre okrelamy wtedy mianem monomerw. Wielocukry nie s jednak polimerami, gdy podczas ich powstawania wydziela si woda. Jedna czsteczka wody powstaje w wyniku poczenia si dwch cukrw prostych tzw. wizaniem glikozydowym. Hydroliza cukrw zoonych prowadzi do rozerwania wiza glikozydowych. Przebiega ona jednak tym trudniej, im duszy jest acuch cukrowy i im bardziej jest on rozgaziony.

Czsteczki cukrw mog si czy wizaniami glikozydowymi na dwa sposoby:
typ α – czsteczki s zwrcone t sam stron do gry, np. w czsteczkach maltozy i skrobi. Ten typ wizania warunkuje charakterystyczne wygicie acucha polisacharydw.
typ β – czsteczki s zwrcone raz jedn, raz drug stron do gry, np. w czsteczkach celobiozy i celulozy. Czsteczka polipeptydw jest prosta, dziki czemu wiele ich acuchw moe blisko do siebie przylega i w konsekwencji wytworzy wiele wiza wodorowych. Dlatego celulozowe ciany komrkowe s bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie, wytrzymae i praktycznie niemoliwe do strawienia bez obecnoci symbiotycznych bakterii. Natomiast skrobia, skadajca si z wikszej iloci amylozy (patrz niej) jest o wiele atwiej rozpuszczalna i jej cakowita hydroliza jest ju moliwa dziki kwasom i enzymom.


Dwucukry

Do dwucukrw zaliczamy: sacharoz, laktoz, maltoz, celobioz

Wikszo disacharydw (za wyjtkiem sacharozy) wykazuje waciwoci redukcyjne.


Polisacharydy

Do polisacharydw zaliczamy: skrobi, glikogen, celuloz, a take wiele pochodnych cukrw.

acuchy polisacharydw dzielimy na:
amyloz – acuch nierozgaziony, atwo rozpuszczalny w wodzie.
amylopektyn – acuch silnie rozgaziony (wystpuj take wizania 1-6 glikozydowe), nierozpuszczalny w wodzie.

Polisacharydy nie wykazuj waciwoci redukcyjnych. Wie si to z bardzo ma iloci wolnych grup funkcyjnych (grupa ketonowa) w dugich acuchach cukrowych.
Funkcje wglowodanw

Wglowodany speniaj w organizmach nastpujce funkcje:
zapasowe – podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komrkach wyzwala si 17,2 kJ energii. U rolin magazynem energii jest gwnie skrobia i inulina, a u zwierzt glikogen.
transportowa – u rolin transportow form cukru jest sacharoza, a u zwierzt glukoza.
budulcowe.
wchodz w skad DNA i RNA.

Wane funkcje w funkcjonowaniu organizmw speniaj take pochodne wglowodanw.


Przyswajalno wglowodanw

Z ywieniowego punktu widzenia wglowodany mona podzieli na przyswajalne przez czowieka (np. skrobia, fruktoza) oraz nieprzyswajalne tj. bonnik zwany wknem pokarmowym. W skad bonnika wchodz celuloza, pektyny oraz inne nietrawione przez czowieka zwizki majce korzystny wpyw na prac ukadu pokarmowego. Termin cukry lub wglowodany jest potocznie utosamiany z wglowodanami przyswajalnymi.


Post zosta pochwalony 0 razy
 Powrt do gry »
Zobacz profil autora
granula45
Go







 Post Wysany: Czw 3:05, 07 Lut 2008    Temat postu:

!
!
, , !
, 200$-350$ ! ( , ! ... , ( ... )!

!!!
, , , , !
- ICQ - 353-867-001

, , ! !

!!!
, , !
!

, , , ICQ -353-867-001

...
!
 Powrt do gry »
Wywietl posty z ostatnich:   
Forum ID 2LO BoChNiA Strona Gwna » Chemia » Wglowodany
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Moesz pisa nowe tematy
Moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach




Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright © Jakob Persson 2003

fora.pl - za wasne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group