FAQ Zaloguj
Szukaj Profil
Użytkownicy Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Rejestracja
Enzymy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Forum ID 2LO BoChNiA Strona Główna » Chemia » Enzymy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kisiel888
Administrator



Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Skąd: Borek

 Post Wysłany: Śro 22:43, 25 Sty 2006    Temat postu: Enzymy

Enzymy (gr. ensyme: en - w, syme - drożdże) - rodzaj białek występujących naturalnie w organizmach żywych, których działanie sprowadza się do obniżenia energii aktywacji (katalizy) danych reakcji biochemicznych. Enzymy stanowią największą grupę tzw. biokatalizatorów.


Budowa i działanie

Jeżeli enzym jest białkiem złożonym, to składa się z:
części białkowej nazywanej apoenzymem
części niebiałkowej nazywanej koenzymem lub grupą prostetyczną enzymu (w zależności od rodzaju wiązania łączącego ją z apoenzymem)

Enzym składający się z obu wymienionych części określany jest mianem holoenzymu.

Klasy enzymów:
oksydoreduktazy - przenoszą ładunki (elektrony i jony H3O+ - protony) z cząsteczki substratu na cząsteczkę akceptora; AH2+B → A+BH2;
transferazy - przenoszą daną grupę funkcyjną (tiolową, aminową, itp.) z cząsteczki jednej substancji na cząsteczkę innej substancji; AB+C → A+BC;
hydrolazy - powodują rozpad substratu pod wpływem wody (hydroliza); do grupy tej należy wiele enzymów trawiennych; AB+H2O → A+B;
liazy - powodują rozpad substratu bez hydrolizy; AB → A+B;
izomerazy - zmieniają wzajemne położenie grup chemicznych bez rozkładu szkieletu związku; AB → BA;
ligazy - powodują syntezę różnych cząsteczek; powstają wiązania chemiczne; A+B → AB;

Klasyfikacja enzymów przydziela im numer EC (ang. enzyme code) czyli kod danego enzymu.

Działanie enzymu opiera się na przyłączaniu odpowiedniego substratu do centrum aktywnego, które zbudowane jest z konkretnej (zależnej od reakcji, którą ma katalizować) sekwencji aminokwasów. Następuje to w specyficznych warunkach, tj.:
w temperaturze ok. 37°C - 40 °C
przy odpowiednim pH
przy braku inhibitorów (np. soli metali ciężkich)
w obecności aktywatorów

Enzymy nie tracą swoich właściwości w reakcjach przeprowadzanych in vitro. Enzymy, podobnie jak inne katalizatory, nie zużywają się w wyniku uczestniczenia w reakcji. Przyjmuje się, że jeden enzym jest zdolny do katalizowania tylko jednego typu reakcji ("jeden enzym - jedna reakcja"). Znaczna swoistość enzymów jest odbiciem ich III-rzędowej struktury. Znane nauce są, mimo wszystko, enzymy katalizujące kilka reakcji.


Post został pochwalony 0 razy
 Powrót do góry »
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Forum ID 2LO BoChNiA Strona Główna » Chemia » Enzymy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach




Solaris phpBB theme/template by Jakob Persson
Copyright © Jakob Persson 2003

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group